Energiaszint menedzselése

siker 5.0 tanfolyam, csoportos coaching

Teljesítményünk függ az energiaszintünktől. Anthony Robbins, több nemzetközi sikerkönyv szerzője úgy fogalmaz, hogy „az energia a kiválóság üzemanyaga”. A magas energiaszint hatékonyabb működést tesz lehetővé. Ha nem fordítunk figyelmet a testünk és a lelkünk jelzéseire, ha nem tiszteljük önmagunkat, akkor könnyen elfogynak az energiatartalékaink, rossz lesz a közérzetünk és csökken a teljesítőképességünk.

Az energiaszintünk változik, bizonyos tevékenységekkel, életmóddal csökkentjük az energiaszintünket, netán lemerítjük magunkat, és van, amivel feltölthetjük az energiaraktárainkat. Sajnos hajlamosak vagyunk a mindennapi rohanásban, a teljesítmény központú életünkben megfeledkezni arról, hogy szükségünk van a feltöltődésre.

Az energiánk tudatos menedzselésével kiegyensúlyozott életet élhetünk, és jobb teljesítményt nyújthatunk a munkánkban.

A természetnek is megvan a maga ritmusa, miért ne lenne meg nekünk is? Az évszakok körforgása szépen megmutatja azt a harmóniát, azt a rendet, amit érdemes követnünk, hiszen mindennek megvan a maga ideje, a vetésnek és az aratásnak is. Mégis mi elszakadva a természettől, siettetjük a dolgokat, túlhajszoljuk magunkat, kimerülünk, aztán csodálkozunk, hogy megbetegszünk. A legértékesebb vagyontárgyunk mégis csak mi magunk vagyunk. Tudatosan törekedjünk a saját energiaraktáraink feltöltésére. Az energiánk tudatos menedzselésével kiegyensúlyozott életet élhetünk, és jó teljesítményt nyújthatunk a munkánkban.

Akkor érezzük magunkat kiegyensúlyozottnak, ha fizikai, érzelmi, mentális és lelki síkon is harmóniát élünk meg. Erről a négy energiáról olvashatunk Jim Loehr és Tony Schwartz The Power of Full Engagement című könyvében, illetve hasonló témáról, a megújulás 4 dimenziójáról ír Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyvében.

A fizikai szint

A fizikai szint jelenti az energiánk mennyiségét, a vitalitásunkat, a teherbírásunkat. A fizikai energiánkat a következőkkel biztosítjuk: légzés, alvás, táplálkozás, mozgás és feltöltődést biztosító tevékenységek.

légzés révén látjuk el oxigénnel a szervezetünket, és a légzésünk figyelése megnyugtatja az elménket, segít abban is, hogy a jelenben legyünk és ne a múltban vagy a jövőben kalandozzunk. A pihentető éjszakai alvás után reggel frissen ébredve sokkal hatékonyabb lesz a napunk, és ha jól és eleget alszunk, azzal sokat teszünk az egészségünk megőrzéséért. Alvás során felfrissül a szervezetünk és pihen a testünk.

Mit tehetünk azért, hogy jól aludjunk?
Ne feküdjünk le aludni tele hassal, rögtön étkezés után. Szellőztessük ki a szobát, és ha nem fázunk, aludjunk nyitott ablaknál. Az ágyunk legyen inkább keményebb felületű, a párnánk ne legyen túl magas. Ha mozogtunk napközben, akkor jobban alszunk éjszaka. Lehetőleg ne legyen tévé a szobában, ahol alszunk. Elalvás előtt képzeljük el, hogy a minket foglalkoztató problémát, gondot lerakjuk, hogy éjszaka ne zavarjon minket. Hallgathatunk szép, relaxáló zenét elalvás előtt, ami segít lecsendesíteni, megnyugtatni az elmét, ha szükséges.

táplálkozás olyan terület, amiről egymásnak ellentmondó javaslatokat olvashatunk, hallhatunk. Vannak alapigazságok, a józanész igazságai, amit ha betartunk, nem tévedünk. Ezek a következők: Inkább gyakrabban együnk kevesebbet, a napi ötszöri étkezés az ideális, és lehetőleg ne együnk annyit, hogy telítettséget, jóllakottságot érezzünk. Az ételt jól rágjuk meg. Mértékletességet tartsunk az étkezés során. Ne együnk túl gyorsan, túl sokat, túl későn, és túl sósan. Érdemes vízben gazdag élelmiszereket fogyasztani, ami friss gyümölcsöt és zöldséget és ezek préselt levét jelenti.

Az élelmiszereket nem mindegy hogyan kombináljuk, mit mivel eszünk. Az össze nem illő ételkombinációk energiát vesznek el a szervezetünktől, pl. ne együnk együtt keményítőtartalmú ételeket fehérjetartalmú ételekkel. Az előbbiek (pl. rizs, kenyér, burgonya) lúgos emésztőközeget igényelnek, míg az utóbbiak (pl. hús, tejtermék, diófélék, magok) savas emésztőközeget igényelnek. Két ellentétes közeg hatására az emésztés lassul. Gyümölcsöt ne együnk főétkezés után és kerüljük a túlzott fehérjefogyasztást. Igyekezzünk idénygyümölcsöt és zöldséget fogyasztani és lehetőleg minimalizáljuk a húsfogyasztást. Energizáló hatású élelmiszerek pl. a zöld turmixok, a teljes (hántolatlan) gabonaszemek (búza, rozs, zab, árpa, kukorica, rizs), a magvak (köles, lenmag, szezámmag), az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, napraforgómag, mák), a hidegen sajtolt olajok (oliva, napraforgó, len, szója, tökmag, kukorica), a szárított aszalt gyümölcsök, a száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseri borsó, mungóbab, sárgaborsó), és a friss fűszerek. Innivalónak kiválóak a gyógyteák, a szénsavmentes ásványvíz, a friss gyümölcslevek és friss zöldséglevek, a csalántea, a ginzengtea, illetve reggel egy csésze forralt és melegre hűlt víz frissen facsart pár csepp citrommal.

mozgással kapcsolatban fontos a rendszeresség. Érdemes valamilyen kardio mozgást beiktatni (pl. futást, kerékpározást vagy úszást) az életünkbe, amellyel az állóképességünket javítjuk, e mellett a testünk rugalmasságát szolgáló nyújtásra és az erőnlétet biztosító gyakorlatokra is fókuszáljunk (a jógát mindenkinek javasolom) és persze arra, hogy mindez örömöt okozzon, hogy élvezzük is a mozgást. A feltöltődést biztosító tevékenységek egyéntől függően mások és mások: lehet természetben járás, jó beszélgetés egy baráttal, zenehallgatás, jóga, finom fürdő vagy  szaunázás, stb. A lényeg az, hogy akár tervezetten, akár spontán, de töltsünk időt ilyen tevékenységgel rendszeresen.

Az érzelmi szint

Az érzelmi szint jelenti az energiánk minőségét, a lelki állóképességünket, egyfajta pozitív belső állapotot, érzelmi stabilitást, a stresszel való megküzdési képességünket. Az, hogy mennyire élünk meg és mutatunk ki pozitív érzelmeket, pl. hálát, elismerést, elfogadást, szeretetet, befolyásolja az érzelmi energiaszintünket. Ha gyakran, akkor jó úton járunk.

Ha tudatában vagyunk saját és mások érzelmi állapotainak és tudjuk, hogy miként kezeljük a stresszhelyzeteket és a konfliktusokat, ha nem a gondolataink és az érzelmeink rángatnak minket, akkor valószínűleg érzelmi egyensúly jellemez minket. Az érzelmi intelligencia fejleszthető.

mentális szint

A mentális szint jelenti a figyelmünk irányításának a képességét a fókusz biztosítását. Ha a figyelmünket tudjuk egy dologra fókuszálni, ha valóban jelen vagyunk, ott ahol vagyunk, abban, amit csinálunk és elsősorban az itt és mostban időzünk, nem a múltban és nem a jövőben, akkor hatékonyan használjuk a mentális energiánkat. A szellemi fejlődésünk érdekében legyünk igényesek arra, hogy milyen könyvet olvasunk és milyen tévéműsort stb. nézünk. Érdemes naplót írni az élményeinkről, tapasztalatainkról, ami segít a fókuszt tartani és növeli az önreflexiós képességünket.

lelki (spirituális) szint

A lelki szint hatással van a másik három energiaforrásra, hiszen ez mutatja meg azt, hogy mennyire vagyunk összhangban a küldetésünkkel és mennyire az alapértékeinkhez hűen éljük az életünket. Belső békét akkor érzünk, ha megvan ez az összhang. A lelki feltöltődést a természettel való kapcsolat vagy a meditáció is segítheti.

Egy kis odafigyeléssel, tudatossággal jó energiaállapotban tarthatjuk magunkat, ami elengedhetetlen a jó teljesítményhez és a belső harmóniához.

Vass Andrea                                                       
business coach, team és csoport coach, tréner