Hogyan lehetünk eredményesebbek?

Min múlik az, hogy megvalósítjuk-e az álmainkat, hogy egyáltalán merjük-e és tudjuk-e azt az életet élni, amit szeretnénk? Kamaszként mindnyájunknak vannak álmai, nagy, világmegváltó tervei, aztán valamivel vagy sokkal alább adjuk, vagy el is felejtjük ezeket az álmokat. A Siker 5.0 szakértői segítenek megtudni, mit tehetünk magunkban a sikerért!

Eredményesség elősegítése

Kép: Fotolia

Számos üzleti és pszichológiai könyvben taglalják a siker receptjét. Coachként naponta találkozom fejlődni vágyó vezetőkkel, akiket abban támogatok, hogy ki tudják hozni magukból a bennük lévő legjobbat, és el tudják hárítani a belső akadályokat, amelyek gátak a bennük lévő teljesítménypotenciál kiaknázásában.

Az a tapasztalatom, hogy sok minden valóban a fejünkben dől el. Találó Timothy Gallwey  sokat emlegetett mondása (amit a The Inner Game of Tennis c. könyvében fogalmaz meg), miszerint „A saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a háló túloldalán álló.”

„Csak egyféle siker létezik – ha úgy tudod élni az életedet, ahogyan te szeretnéd.” Christopher Morley

Mit kezdjünk ezzel?

Érdemes a figyelmünket arra fordítani, ami valóban rajtunk múlik, például hogyan kommunikálunk, milyen gondolatok és érzések kavarognak bennünk, milyen a hozzáállásunk, hogyan bánunk az energiánkkal, mennyire vagyunk tervezettek és tudatosak, stb. Mindez tanulható és kézben tartható.

Gyakorlatias összefoglalóval szeretnék szolgálni a következő cikksorozatban, amelyben a siker pilléreit – már ami rajtunk múlik, legalábbis – veszem górcső alá. Két könyvre támaszkodom elsősorban a téma kapcsán: Anthony Robbins Határtalan siker c. és Stephen R. Covey A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása c. könyvére

Az első lépés: szenvedély

Először is szükségünk van valamire, ami hajt minket, ami arra ösztönöz, hogy erőfeszítést tegyünk, tanuljunk, fejődjünk. Ez a szenvedély. Belső késztetés valaminek a megvalósítására. Egyfajta elköteleződés és aktivitás.

Mit jelent a siker?
Nem feltétlen karriert, pénzt, pozíciót. Lehet siker az is, ha egy mélypontról felállva, megerősödve továbbmegyünk, ha szeretetteljes emberi kapcsolataink vannak, ha örömteli az életünk, stb. Egyénileg érdemes, magunkra időt szánva, megválaszolni ezt a kérdést.

Ha valami szenvedélyesen érdekel minket, azzal kapcsolatban szívesen kutakodunk, utánaolvasunk a témának, keresünk szakértőket, hogy tanuljunk tőlük. Mindezt nem érezzük erőfeszítésnek. Sokszor az eredmények nem jönnek rögtön, kitartásra van szükség. Ha nincs motiváció, nincs szenvedély, akkor idő előtt elfáradhatunk, és nem leszünk kitartóak.

Gyakran tapasztalom azt, hogy ami kezdetben hobbinak indult, az később a fő tevékenysége lesz valakinek. Nem véletlenül. A hobbi általában valami olyasmi, amit szeretünk csinálni, ezért figyelmet, időt és energiát fordítunk rá.

Az alábbi kérdéseket érdemes megválaszolni:

  • Melyek azok a tevékenységek, amiket szenvedéllyel végzek?
  • Milyen munka tölt el örömmel? Mi érdekel? Mi a hobbim?
  • Milyen munkával, hogy telik számomra egy ideális nap?

Ha ezekkel tisztában vagyok, akkor következhet a célkitűzés. Mit szeretnék pontosan? Finomíthatom a célt a következő ellenőrző kérdések segítségével: Inspiráló a kitűzött cél? Elég vonzó? Konkrét? Időben jól behatárolt? Elég pontos a megfogalmazás? Mérhető a cél? Reális? (Hogy hogyan tűzzünk ki megvalósítható célokat)

Nem elég egy motiváló cél, ha nem társul hozzá olyan meggyőződés, hogy ezt képesek is vagyunk megvalósítani.

A minket támogató vagy akadályozó gondolkodásmódról, meggyőződéseinkről, hiedelmeinkről, átkeretezésről írok a következő részben.

Vass Andrea
business coach, team és csoport coach, Siker 5.0 szakértő, tréner