Gazdálkodj sikeresen az életeddel!

Ki az idejével jól gazdálkodik az az életével is ugyanezt teszi. Az idő pénz, sőt az idő Élet! Kardinális fontosságú éppen ezért, hogy eredményesen használjuk fel, ne vesztegessük hiábavaló dolgokra. Az eredményes időgazdálkodás nagyszerűen fejleszthető, mellyel jelentős eredményeket érhetünk, ami gyökeresen képes a kívánt irányba alakítani, átformálni az életünket. Az időgazdálkodásnak vannak általános elemei, de alapvetően mindenkinek, egyedileg ajánlatos kialakítani.Egy jó coach abban segít, hogy ez sokkal gyorsabban, kevesebb energiával megvalósuljon.

A következő metaforában egy párhuzam segítségével világítom meg, hogy milyen elemeket tartalmaz egy jó, személyes időgazdálkodási modell.
Képzeljük el, hogy egy régóta várt, hosszú, izgalmas, színes utazásra készülünk. Autóval tervezzük az utazást az álomnyaralás helyszínére. Erre két módon készülhetünk fel; alaposan, vagy pedig hánya-vetett módon. Az első esetben valószínűleg már hónapokkal az esemény előtt lelkesen tervezünk. Ha precízek vagyunk, akkor már javában írjuk a listát, hogy milyen ruhákat, könyveket és egyebeket szeretnénk magunkkal vinni. Vagy a másik esetben, az utolsó pillanatokra hagyva mindent, kapkodva, trehányan csomagolunk. Valószínű, hogy az első esetben gondtalan, felhőtlen nyaralás lesz a jutalmunk, míg a másik esetben a nyaralás helyszínére érkezve, keserűen szájízzel vesszük észre, hogy valami, például a kedvenc könyvünk, melynek elolvasást régóta tervezgetjük, otthon maradt.

Amikor elérkezik, az utazás reggele, elkezdjük lázasan pakolni a csomagokat a gépkocsiba. Leggyakrabban pakoláskor vesszük azt észre, hogy a csomagok elhelyezése nehézkes, mivel autónk kapacitása véges. Mivel szeretnénk, hogy minél kényelmesebben érezzük magunkat a várva várt nyaralás alatt, ezért igyekszünk minden szükségesnek ítélt tárgyat bezsúfolni a csomagtartóba. Nos az esetek döntő többségében, azt tapasztaljuk, hogy lehetetlen feladatra vállalkoztunk.
Érdemes szem előtt tartani, hogy életünk, ami napi 24 órából áll, sem elég mindenre, olyan mint az autó csomagtartójának kapacitása, tehát behatárolt.
Mit is tehetünk, ha időnket, életünket a leghasznosabban szeretnénk eltölteni?

A következőkben felvillantok néhány dolgot, amit megtehetünk ezért:

  •  Gondosan válogassuk össze, hogy mit helyezzünk el a csomagtartóban. Készítsünk listát és állítsunk fel sorrendet,azaz prioritásokat.
  •  Keljünk korán, hogy legyen időnk a fontos dolgokra.
  •  Ha valaki rá akar beszélni, hogy számunkra fölösleges holmikat vigyünk magunkkal, határozottan, de udvariasan mondjunk nemet.
  •  Hagyjunk fent valamennyi szabad helyet a váratlanul felbukkanó csomagoknak.
  •  Pakoljunk rendezetten, előbb a nagyobb csomagokat helyezzük el, majd a kisebbeket a fennmaradó helyen.
  •  És az egyik legfontosabb, melyet talán a felsorolás legelejére kellett volna raknom, az hogy helyes úti célt válasszunk ki a nyaralásunk állomásának. Mit sem ér a helyes tervezés, annak alapos kivitelezése, ha a nyaralás helyszíne nem azt nyújtja számunkra, ami nekünk boldogságot, elégedettséget biztosít.

A legfrissebb, 4. generációs időgazdálkodási modellek azért kerülnek egyre inkább előtérbe, mert felismerték annak fontosságát, hogy az ember milyen életcélt tűz ki önmaga számára. Ez az, ami döntően meghatározza egy adott személy sikerességét, boldogságát életében. Mennyivel más eltölteni egy nyaralást úgy, hogy olyan helyszínen, körülmények között töltjük, amire mindig is vágytunk, vagy olyan körülmények között, ahol szenvedünk a melegtől, a zajtól, tömegtől, esetleg az unalomtól, vagy a pocsék kajától, kiszolgálástól.

Nos, mindezek alapján arra biztatom a kedves olvasót,hogy mivel egyetlen lehetőségünk, utazásunk van ebben a földi porhüvelyben, bánjon gondosan idejével, hogy boldog, eredményes, örömökben gazdag életet élhessen.

 

Iványosi-Szabó Zoltán

business-, life coach, NLP Practitioner

ICF Magyar Tagozat 2011 Év Coach-a